Brandkadet-projekterne er nytænkende rollemodelsprojekter i udsatte boligområder, hvor unge uddannes til brandkadetter og får en værdifuld indsigt i brand-mændenes arbejdsdag, hvor regler, disciplin, tillid og fællesskab er bærende værdier. CFBU har samlet en række erfaringer fra brandkadetprojekter rundt omkring i Danmark.
Ildspåsættelser i containere og kælderrum, chikane mod brandmænd, ambulancefolk og politi. Det er nogle af de udfordringer, som beboere og boligforeninger kæmper med i flere udsatte boligområder.
Konfrontationerne med indsatspersonalet blev startskuddet for det nytænkende rollemodelprojekt ”Projekt Brandkadet” tilbage i 2009.
Projekt Brandkadet er et rollemodelsprojekt, hvor unge uddannes til brandkadetter og får indsigt i brandmændenes arbejdsdag, hvor regler, disciplin, tillid og fællesskab er bærende værdier.
Brandkadetuddannelserne udruster typisk de unge med en kombination af sociale kompetencer og brandmandsfærdigheder. Det kan f.eks. være:
- At give hånd, holde øjenkontakt, adlyde en ordre, møde til tiden, evne at videregive viden og udvise respekt for hinanden og udstyret.
- At benytte den rette løfte- og bæreteknik, slukke mindre brande, betjene røgdykkerudstyr, yde førstehjælp, lægge slanger ud og generelt kende til brandsikkerhed.
Den indsigt motiverer de unge til at modarbejde chikane af brandvæsnet og ildspåsættelse i deres boligområde, samtidig med at de hver især kan tage brandmandsværdierne med sig videre i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet.