Center for Boligsocial Udvikling lukker pr. 1/1 2025

Center for Boligsocial Udvikling lukker pr. 1. januar 2025. Centerets hjemmeside vil dermed også lukke, og viden publiceret på hjemmesiden overgår til Landsbyggefonden.

Landsbyggefonden sikrer, at offentliggjort viden fra CFBU fortsat er tilgængelig via BoligsocialNet. CFBU’s publikationer og vidensblade kan derfor fra 1. januar 2025 findes på https://www.boligsocialnet.dk/

Henvendelse om indsatser i udsatte boligområder, støttet af Landsbyggefonden, kan ske til Landsbyggefonden. Hvis du vil holdes løbende orienteret om nyheder og viden fra Landsbyggefonden kan du tilmelde dig ”Nyt fra Landsbyggefonden” her: https://lbf.dk/nyheder/

Administrative henvendelser vedrørende Center for Boligsocial Udvikling skal rettes til Social- og Boligministeriet.

Hjem / Udgivelser / Beskæftigelsesmentorer for udsatte voksne
udgivelse
27. marts 2015

Beskæftigelsesmentorer for udsatte voksne

Danmarks udsatte boligområder har fortsat store udfordringer med beskæftigelsen. Det viser en ny opgørelse fra Center for Boligsocial Udvikling (CFBU) over de seneste ti års udvikling i antallet af langtidsledige.

17 % af beboerne i udsatte boligområder var i 2013 langtidsledige mod 8 % af alle danskere. Men der er håb forude – mentorer er en vigtig del af vejen frem.

  • Vores undersøgelse viser, at mentorerne i de boligsociale helhedsplaner kan være med til at løfte opgaven overfor udsatte ledige. Helhedsplanerne har ofte et godt og tillidsfuldt forhold til de langtidsledige beboere, og det giver gode forudsætninger for at hjælpe dem til at komme tættere på arbejdsmarkedet. Her kan en personlig mentor være med til at bringe borgeren ud af passivitet og isolation, og med sin støtte hjælpe ham/hende til f.eks. at holde fast i den kommunale jobtræning, siger Mette F. Madsen, konsulent i CFBU.

En stor del af de ledige i udsatte boligområder er så langt fra arbejdsmarkedet, at de ikke er klar til hverken job eller aktiv deltagelse i den ordinære beskæftigelsesindsats. Her kan en personlig mentor være med til at løse de personlige problemer, der står i vejen for den ledige, som f.eks. manglende selvtillid, problemer i familien eller med misbrug. Mentorer mødes på fast basis med den ledige og opbygger et personligt og tillidsfuldt forhold, der gør det muligt at rokke ved langvarige og komplekse problemer.

CFBU’s undersøgelse har kortlagt mentorindsatserne i 26 boligområder, og fremhæver især indsatserne i Brønderslev og i Bispehaven som gode koncepter, som kan udbredes til andre boligområder. Her har man kombineret mentorindsatserne med praktikforløb og etableret et tæt samarbejde med det kommunale jobcenter.

Aftalen er, at jobcentret visiterer borgere til praktikforløb i helhedsplanen, hvor de matches med en boligsocial medarbejder, der fungerer som mentor. Da mentorforløbet er koblet sammen med praktik, er der mulighed for at udbygge selvtillid og afprøve praktikanternes evner gennem konkrete arbejdsopgaver såvel i praktik eller få sig en omgangsform og indgå socialt på en arbejdsplads.

CFBU’s rapport kommer med en række anbefalinger til mentorindsatser for udsatte ledige. Det anbefales bl.a. at sikre et godt personligt match mellem mentoren og den ledige, fordi den gode kemi mellem den ledige og mentoren er essentiel for at skabe resultater. En anden anbefaling er at bruge det liv og de aktiviteter, der er i beboerhuset til at styrke mentees sociale selvværd og kompetencer.

Om rapporten
AF

Titel: Beskæftigelsesindsatsesmentorer for udsatte voksne

Udgivelsesdato: Marts 2015

Sidetal: 35

Se seneste udgivelser