Hjem / Nyheder / NY BESTYRELSESFORMAND I CFBU: FOKUS PÅ DE KOMMUNALE BESLUTNINGSTAGERE
nyheder
27. januar 2021

NY BESTYRELSESFORMAND I CFBU: FOKUS PÅ DE KOMMUNALE BESLUTNINGSTAGERE

Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg kommune, har netop sat sig i stolen som bestyrelsesformand for Center for Boligsocial Udvikling. Vi har kort talt med Thomas Lykke Pedersen, om hvad hans tanker er om de udsatte boligområder, hans egne erfaringer, og hvad CFBU’s nye fokus skal være.

Hvilke tanker gør du dig om det at være formand for CFBU’s bestyrelse?

Jeg mener, at vi skal have en diskussion om, hvordan CFBU kan være lidt mere synlige i forhold til en bestemt gruppe: Det er jo selvfølgelig den gruppe som jeg selv kommer fra, de kommunale beslutningstagere. Det vil jeg i hvert fald prøve at bidrage med, og det har jeg også talt med dine kollegaer om.

Hvorfor er fokus på lige den gruppe vigtig for dig?

Det er dem, der godkender den boligsociale indsats i kommunalbestyrelserne, og til syvende og sidst sætter det i værk. Mange af de udfordringer, der er i udsatte boligområder, er jo typisk inde over de kommunale beslutningstageres bord som fx fremskudt beskæftigelse, og der kan være andre – kriminalitet, og mange andre udfordringer. Så derfor tror jeg, at det er vigtigt, at vi har en strategi for, hvordan vi bliver mere synlige i forhold til de beslutningstagere, der er ude i kommunerne. Det skal vi have en grundig snak om i bestyrelsen.

Hvad er dine tanker om de udsatte boligområder og CFBU?

Det arbejde, der sker i de kommuner, som har udsatte boliger boligområder, skal på et eller andet tidspunkt være slut, og så skal vi ikke have udsatte boligområder i Danmark – for at sige det lige ud. Det er et arbejde som pågår lige nu, og derfor er det vigtigt. Noget af det der også er vigtigt for CFBU, er at lave evalueringer, der let kan give beslutningstagere overblik over, hvad der virker og ikke virker.

Den overordnede rolle vi har er at være vidensformidler for de indsatser, som mange forskellige partnere arbejder med ude i de udsatte boligområde. Den anden rolle er, at vi skal kunne rådgive om, hvordan man evaluerer de her indsatser så det giver mening for beslutningstagere.

Det er vigtigt, at vi i centeret har – og det ved jeg, vi har – nogle faglige kompetencer, som også gør, at vi har en holdning til, hvordan man laver et evalueringsdesign.

Hvad er dine egne erfaringer med udsatte boligområder?

Jeg har siddet i kommunalbestyrelser i 34 år, så jeg har lidt at give af, hvoraf 12 af årene er som borgmester i Fredensborg kommune. Her har vi to boligsociale programmer: ‘Kokkedal på vej’ og ‘Nivå nu’ – de to byer vi har. Det vi har arbejdet med i mange år, det er, hvad jeg kalder det seje træk, nu, hvor kriminaliteten er under det nordsjællandske gennemsnit i de to boligområder, og det er vi jo glade for. Når politiet så måler at beboerne føler, at der er utryghed i de pågældende områder, så får vi nogle dårlige tal: Der er en følelse af utryghed. Og det går selvfølgelig ikke at borgerne føler sig utrygge, og det skal vi arbejde med.

Hvad har du tidligere beskæftiget dig med?

Jeg kommer fra den private sektor: Jeg har været selvstændig, og har haft en mindre grafisk virksomhed sammen med min bror (Brødrene Lykke ApS) mens jeg læste på RUC. I 2001 blev jeg ansat i Brancheforeningen Dansk energi (energisektoren), hvor jeg havde med de kommercielle aktiviteter at gøre, indtil jeg blev borgmester i Fredensborg i 2010.

 SE CFBU’S BESTYRELSE

Se seneste nyheder