Hjem / Nyheder / ROBUSTHEDSKURSUS HALVERER GRUPPEN AF UNGE UDEN UDDANNELSE
nyheder
12. marts 2017

ROBUSTHEDSKURSUS HALVERER GRUPPEN AF UNGE UDEN UDDANNELSE

Et robusthedskursus for unge uden uddannelse har på kort tid skabt markante resultater for deltagerne: 84 % er kommet i gang med en uddannelse, og blandt deltagerne er gruppen uden uddannelse blevet mere end halveret. Det viser rapporten Robuste unge, hvor resultaterne fra robusthedskurset UP2U (Up to you) i Slagelse og Ringsted sammenlignes med en kontrolgruppe af lignende unge i lokalområdet. 

Som 18-årig får Mikkel stillet et ultimatum: Enten vælger han sin venner og familie, eller også vælger han hashen. Mikkel dropper hashen, men har svært ved at komme ud af misbruget:

”Jeg kunne ikke komme op om morgenen, jeg kunne ikke tage mig sammen til noget. Jeg kunne ikke engang overskue at rejse mig fra sofaen og smøre et stykke rugbrød til mig selv, når jeg var sulten. Det var ikke sjovt.”

Mikkel har massivt fravær på HF, og en dag tager hans lærer fat i ham og overtaler ham til at starte på UP2U.

Mikkel deltager sammen med 24 andre unge i robusthedskurset UP2U. Kurset er etableret af UU Vestsjælland og er målrettet gruppen af unge, der er røget ud af uddannelsessystemet.
De unge følger kurset i et halvt år i deres fritid, og får bl.a. redskaber til at håndtere personlige og sociale problemer. Som navnet antyder, handler kurset om, at det er op til de unge selv at tage ansvaret for deres eget liv.

På kurset bliver de unge udfordret på deres selvopfattelse og underviserne rykker deres grænser, ved at vise dem, at de kan mere end de tror. Det kan f.eks. være gennem en overlevelsestur i naturen. Pointen er, at de får en succesoplevelse, lærer nye strategier, og føler et fællesskab med de andre unge på kurset. Hver kursusdag handler om en aktuel udfordring, hvor de unge med hjælp fra underviserne taler med hinanden om, hvordan man kan håndtere konkrete udfordringer i hverdagen. Det kan være alt fra strategier til, hvordan man kommer op om morgenen eller hvad man skal gøre, når det er svært at sidde stille i timerne til teknikker til at reducere angstanfald.

Markante resultater for de unge

CFBU har analyseret resultaterne for deltagerne på UP2U-kurset og sammenlignet med en kontrolgruppe af lignende unge i lokalområdet, der ikke har deltaget i kurset. Forskellene på de to grupper er markante: 84 % af de unge deltagere er efter kurset i gang med en uddannelse mod blot 65 % i kontrolgruppen. Det betyder, at gruppen af unge uden uddannelse er mere end halveret ift. kontrolgruppen.

Samtidig har UP2U haft succes med at få en anden gruppe unge, der var på vej til at droppe ud af deres uddannelse til i stedet at blive på uddannelsen. Denne gruppe deltagere fik tilbudt UP2U- kurset som en sidste mulighed, inden de ville blive smidt ud af deres uddannelse, og 76 % af disse unge har efter kurset holdt fast i uddannelsen.

Seniorkonsulent i CFBU Mette Fabricius, der har været forfatter til rapporten, forklarer:

”UP2U formår virkelig at rykke på de unge og skabe målbare resultater. Succesen skyldes, at kurset foregår i øjenhøjde og at kurset systematisk tager fat om alle de unges barrierer – lige fra sociale og personlige til faglige udfordringer. UP2U har i en lille skala løst en af de store udfordringer, vi som samfund står over for, nemlig at markant flere unge skal have en kompetencegivende uddannelse. Derfor håber jeg, at andre vil lade sig inspirere af UP2U.”

Mikkel får uventede kræfter

Under kurset finder Mikkel ud af, at han har et overskud, som han ikke troede eksisterede. Lidt efter lidt kan han se, at han er i gang med det rigtige for ham. Han begynder at møde op til timerne, lave lektier og aflevere sine rapporter på HF studiet. Hans mål er at gennemføre studiet, og at være en bedre kæreste og kammerat og være mere sammen med familien. Han forklarer: ”Det virker måske lidt overdrevet, men jeg har måske fået et nyt liv. Jeg har fået et andet syn på livet. Der har kurset hjulpet mig, også til at få et andet syn på mennesker. Det har hjulpet mig til at møde nye folk og snakke med nye mennesker. Det er en god egenskab, har jeg fået af vide. Jeg er ikke længere sådan en arrogant lille stodder, der render rundt og tror han ejer det hele”.

Fakta Om UP2U:

UU Vestsjælland har udviklet kurset og kursusdeltagerne har været:

– Unge mellem 15 og 17 år, som hverken er i gang med uddannelse eller job.
– Unge, der har højt fravær og er i risiko for at droppe ud af HF.
– Elever i 8. klasser, som ikke er uddannelsesparate.

Fakta Om UU:

UU (Ungdommens Uddannelsesvejledning) har en lovmæssig forpligtelse til at følge op på unge under 25 år, som er frafaldstruede eller ikke er i gang med en ungdomsuddannelse.

UU-centrenes vejledere yder vejledning til elever i folkeskolens 7.-10. klasser. De giver kollektiv vejledning til alle og individuel vejledning til unge, der er vurderet ikke-uddannelsesparate, lige som de formidler og koordinerer udsendelsen af elever i introduktions- og brobygningsforløb i 8.-10. klasse.

Der findes i alt 56 UU-centre i Danmark, som er kommunalt forankret og ofte er organiseret i tilknytning til jobcenterets ungeindsats.

Fakta om unge uden uddannelse:

13 % af de danske unge har som 25-årige hverken påbegyndt eller færdigjort en videregående uddannelse. I udsatte boligområder ligger tallet på 27 %, og der er her en særlig koncentration af unge udenfor uddannelsessystemet (læs mere i CFBU-rapporten: På vej frem).

 

 DOWNLOAD RAPPORT

Se seneste nyheder