Hjem / Udgivelser / Trygheden i danske byområder 3
udgivelse
30. december 2016

Trygheden i danske byområder 3

Stærke lokalsamfund kan dæmme op for utrygheden i udsatte boligområder. Det viser en analyse fra CFBU og VIVE, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (tidl. KORA), der har analyseret trygheden i 31 boligområder.

Analysen viser, at boligområder, der har en høj valgdeltagelse blandt beboerne, samtidig er de mest trygge. Boligområder med et stærkt fælleskab blandt beboerne ser ud til at være bedre til at håndtere utryghedsskabende hændelser som vold og chikane.

Der er omtrent dobbelt så mange utrygge beboere i Danmarks udsatte boligområder som i andre byområder i landet. Det viser det netop offentliggjorte tryghedsindeks fra Rigspolitiet, der for fjerde år i træk sætter tal på trygheden i forskellige danske byområder.Men hvorfor er nogle boligområder mere utrygge end andre, og hvor skal vi sætte ind, hvis trygheden skal forbedres?CFBU og VIVE (tidl. KORA) har for at finde svar på disse spørgsmål gennemført den hidtil mest omfattende statistiske analyse af trygheden i udsatte boligområder. Specialkonsulent hos CFBU Lasse Kjeldsen, forklarer:

  • På tværs af de 31 boligområder er der velkendte forhold, der skaber utryghed, som f.eks. en høj forekomst af vold og konfronterende adfærd. Det virkelig interessante er så, at vi kan se, at boligområder med et stærke lokalsamfund også har tryggere beboere

Henning Winther, der er sekratariatsleder i Brabrand Boligforening, arbejder med at koordinere de mange lokale indsatser, der har til formål at styrke fællesskabet blandt beboerne i Gellerupparken i Aarhus. Han forklarer:

  • I Gellerup har vi samme tryghedsniveau som eksempelvis Silkeborg. Det er resultatet af en fælles, målrettet indsats i samarbejde mellem beboere, politi, kommune og boligforening. Vi har oprettet et Samvirke, hvor beboere og ansatte er i dialog om tryghedsniveau, projekter, aktiviteter m.m. i området. Vi ved derfor altid, hvem, der kan hjælpe med hvad, og vi arbejder i fællesskab i samme retning.
  • Det er vigtigt at tage beboerne med som ansvarlige for fremdriften af i et udsat boligområde. Det er jo dem, der er eksperterne. Et samarbejde i øjenhøjde mellem alle aktører er forudsætningen for succes.

CFBU har udarbejdet undersøgelsen i fællesskab med VIVE (tidl. KORA), der har udgivet et selvstændigt videnskabeligt working paper om undersøgelsen, som kan hentes her.

Læs også:

“Trygheden i danskeområder”

“Trygheden i danske områder 2”

Om rapporten

Titel: Trygheden i danske byområder 3 – En analyse af trygheden og nabolagsproblemerne i 31 udsatte boligområder sammenlignet med andre byområder i Danmark

Udgivelsesdato: December 2016

Sidetal: 35

 

Chefkonsulent
Lasse Kjeldsen
Tlf. 31 31 87 16
lkj@cfbu.dk
Kontakt Lasse, hvis du ønsker at høre mere eller få sparring på en konkret udfordring.

Se seneste udgivelser