I de socialt udsatte boligområder bor der mange mennesker, som har tunge sociale udfordringer. Det er derfor, boligområderne betegnes som socialt udsatte. Det er mennesker, som har brug for hjælp til at fungere godt i hverdagen, hjælp til at komme i gang med en uddannelse, hjælp til at lære andre mennesker at kende og få brudt ensomheden, eller hjælp til at få og fastholde et job.
Sådan en særlig indsats findes. Den hedder “den boligsociale indsats” og består af sociale ydelser, som ligger oveni eller udover de almindelige, kommunale ydelser. Ydelserne er designet til det enkelte boligområde på baggrund af analyser, som viser, hvad beboerne lige præcist i det her område har brug for.
I en podcastserie på tre afsnit, Den ekstra indsats, besøger vi socialt udsatte områder i København, Helsingør, Aarhus og Brøndby Strand. Vi taler med beboere, med boligsociale medarbejdere, med kommunale medarbejdere, med forskere og med Landsbyggefonden, der finansierer det boligsociale arbejde. Altsammen for at finde ud af, hvad der er op og ned i det boligsociale arbejde. Podcastserien er produceret af BYLYD i samarbejde med Center for Boligsocial Udvikling.
AFSNIT 1
Handler om snitfladen mellem de kommunale, sociale ydelser og det boligsociale arbejde. Vi dykker ned i, hvorfor og hvordan det boligsociale arbejde opstod, og hvordan det i dag er organiseret. Og vi er med i Urbanplanen og Hørgården i København, hvor der er et eksperiment i gang, som bruger fysisk udvikling af området som social løftestang.
AFSNIT 2
Handler om, hvordan en ny og ambitiøs folkeskole i det socialt udsatte boligområde Gellerup-Toveshøj tænkes som et løft af området, og hvordan det boligsociale arbejde kan understøtte folkeskolen.
AFSNIT 3
Handler om de unge mænd, som fylder meget i de politiske diskussioner og i mediernes historier om de socialt udsatte områder. De unge mænd skældes ud som kriminelle og utryghedsskabende af nogle, men forsvares af andre for at blive uretfærdigt stigmatiserede. Vi går på jagt efter at finde ud af, hvordan det boligsociale griber de unge mænd an, og om der er noget i deres arbejde, som virker.