Hjem / Nyheder / NYE GUIDES TIL DIG, DER VIL SKABE PRAKTIKPLADSER OG SOCIAL BESKÆFTIGELSE I BYGGERIET
nyheder
8. februar 2021

NYE GUIDES TIL DIG, DER VIL SKABE PRAKTIKPLADSER OG SOCIAL BESKÆFTIGELSE I BYGGERIET

Der er stort potentiale for, at mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet kan få job i byggebranchen, men muligheden kan udnyttes bedre. Et nyt stort webtema med fire konkrete guides og en ny social beregner skal gøre det nemt for bl.a. bygherrer, entreprenører og byggeledere at tage et socialt ansvar i byggeriet.

Mange virksomheder i byggebranchen har erfaring med at tage socialt ansvar ved fx at ansætte udsatte unge eller personer med pletter på straffeattesten. Men viden om de gode metoder er ofte spredt ud på de enkelte virksomheder.

Behovet for at få indsamlet, systematiseret og delt de gode erfaringer med flere virksomheder og aktører i byggeriet er derfor grundtanken bag webtemaet Social beskæftigelse i byggeriet, som netop er lanceret på Cabis hjemmeside.

Temaet og de fire guides er udviklet og testet i samarbejde med entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen A/S, CFBU – Center For Boligsocial Udvikling, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og en bred vifte af aktører fra byggebranchen. Realdania har støttet projektet.

Den almene sektor bliver i de kommende år renoveret for milliarder. Med Grøn Boligaftale 2020 er der afsat 30,2 mia. kr. til renoveringer over de næste seks år. Det er et politisk mål, at 14 % af de beskæftigede i almene byggesager skal være lærlinge.

– I Center for Boligsocial Udvikling har vi gennem flere år haft fokus på, hvilke forhold, der har betydning for, at renoveringer kan fungere som løftestang for at skabe praktikpladser og job til udsatte ledige. Der findes allerede i dag en række succesfulde eksempler, og vi oplever, at der er stort potentiale for at lære af de eksisterende erfaringer. Det handler både om at lave gode forpligtende aftaler fra start, men i høj grad også om at opbygge en organisering, der kan fastholde engagementet, så social beskæftigelse bliver tænkt ind i hele byggesagen fra start til slut, fortæller chefkonsulent Mette Fabricius Madsen fra Center for Boligsocial Udvikling.

Fire webguides skal gøre det nemt

Cabi har stået for kortlægningen af den eksisterende viden og metoder på området og udvikling af webguides og værktøjer til fire forskellige målgrupper inden for byggeriet:

  • Bygherrer
  • Entreprenører
  • Byggeledere
  • Kommuner.

– Byggeriet er meget interessant, fordi det er en branche med rigtig mange ansatte – også selvom arbejdsmarkedet har været hårdt ramt af coronapandemien. Samtidig er det en branche, som har tradition for at tage lidt skæve eksistenser ind, så vi ser et potentiale for, at vi med vores guides og inspirationsmateriale kan få endnu flere til at tage et socialt ansvar, siger Marianne Lyngberg Nilsson, seniorkonsulent hos Cabi.

Sæt tal på det sociale ansvar

I forbindelse med Social beskæftigelse i byggeriet lanceres desuden Byggeriets Sociale Beregner. Med den kan man med nogle få klik sætte kroner og ører på, hvor meget samfundet får ud af en virksomheds sociale ansvar. Det sker ved at udregne skattegevinsten og sparede udgifter til offentlig forsørgelse, hvis fx en person på kontanthjælp bliver ansat som pladsmand i en entreprenørvirksomhed.

– Med Byggeriets Sociale Beregner kan virksomhederne sætte konkrete tal på, hvor meget de bidrager til samfundet. Det bliver meget tydeligt og er et godt supplement til de bløde værdier, som ofte følger med CSR og socialt ansvar. For entreprenører og bygherrer, der byder ind på store offentlige opgaver, kan det også være meget vigtigt med en god og konkret beskrivelse af, hvordan virksomheden bidrager til fællesskabet, siger Marianne Lyngberg Nilsson.

Et nyt DGNB-kriterie for bæredygtigt byggeri handler netop om socialt ansvar, og også derfor er det aktuelt med guides til bygherrer og entreprenører, som skal indarbejde disse kriterier i en byggesag.

Se seneste nyheder