Hvad ved vi egentlig om virkningen af de mange forskellige indsatser, der de seneste år er sat i søen i Danmarks udsatte boligområder? Ny udgivelse samler erfaringer og resultater fra 33 forskellige områdefokuserede indsatser.
Beboerkonfliktmægling, fritidsjobindsatser, helhedsorienterede gadeplansindsatser, beskæftigelsesmentorer, tryghedsvandringer, robusthedskurser, bydelsmødre og mange flere. Siden Landsbyggefonden i 2006 begyndte at støtte boligsociale indsatser i Danmarks udsatte boligområder er et væld af forskellige indsatstyper blevet afprøvet. CFBU har haft til opgave at evaluere indsatserne, og har nu samlet op på de vigtigste erfaringer og resultater for hver af i alt 33 områdefokuserede indsatser.
Transport, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen udtaler i den forbindelse:
– Det er afgørende, at de penge, der prioriteres til de udsatte boligområder bruges rigtigt. I alt for mange år er statens og lejernes penge blevet brugt på aktiviteter, hvis effekter har været udokumenterede. Det er der heldigvis ved at blive lavet om på, og de fleste af de indsatser, der sættes i værk i udsatte boligområder skal have en dokumenteret effekt. Hvis vi skal blive ved med at prioritere penge til boligsociale indsatser, så skal vi sikre, at de bruges målrettet og rigtigt.
Centerleder for CFBU, Birgitte Mazanti forklarer om udgivelsen ”Løsninger til udsatte boligområder”:
– Jeg får tit spørgsmålet om, hvad der virker bedst af de mange indsatser i udsatte boligområder, og det er der selvsagt ikke noget enkelt svar på. Dels er der tale om helt forskellige målsætninger som f.eks. styrket naboskab, øget uddannelsesfrekvens eller bedre sammenhold i familierne, og dels varierer det meget, hvor let det er at måle resultaterne af indsatserne.
– Helt overordnet ser det ud til, at uddannelsesindsatserne og de kriminalpræventive indsatser lykkes med at få de unge i gang med en uddannelse og at holde dem væk fra kriminalitet. Samtidig må vi konstatere, at de mange forskellige beskæftigelsesindsatser i de udsatte boligområder endnu ikke er lykkedes med at få flere langtidsledige i ordinær beskæftigelse. Det lave beskæftigelsesniveau er således en tungere problemstilling at rykke ved, og her skal der nok mere til, end lokale beskæftigelsesindsatser alene kan gøre.
Fakta
- Udgivelsen ”Løsninger til udsatte boligområder – Katalog over 33 områdefokuserede indsatser evalueret af Center for Boligsocial Udvikling” beskriver udfordringen, løsningen og virkningen for hver af de 33 indsatser, CFBU siden 2009 har evalueret. Kataloget er inddelt i temaerne Uddannelse & beskæftigelse, Kriminalitetsforebyggelse, Trivsel & tryghed og Forebyggelse & forældre.
- På www.cfbu.dk/losninger er samlet en række gode råd til gennemførelsen af hver enkelt af de 33 indsatser.