Hjem / Nyheder / NY RAPPORT: BRANDSTATION SÆTTER FUT I SÅRBARE UNGE
nyheder
13. december 2016

NY RAPPORT: BRANDSTATION SÆTTER FUT I SÅRBARE UNGE

Ildfugle-projektet på Roskilde Brandstation har på kort tid skabt bemærkelsesværdige resultater for en gruppe 18-25 årige, hvor 36 % efter 12 uger er kommet i job eller uddannelse. Fysiske strabadser og tid til at snakke fremtidsplaner er noget af det, der hjælper de unge, viser en ny evaluering fra CFBU.

– Jeg er ikke helt begejstret for at skulle have en røgdykkermaske på, siger Simon i den varme sauna på Roskilde Brandstation. Så tumler han og et hold andre unge gennem en røgfyldt tunnel med det tunge beskyttelsesudstyr på. Simon kan næsten ikke se noget, han nærmest famler sig frem i blinde, badet i sved. Alligevel kommer han gennem tunnelen og ud i lyset, hvor brandmand og projektleder Kenneth giver ham et ”thumbs up” og et blink med øjet.

Men hvad laver en gruppe unge uden uddannelse eller beskæftigelse på en brandstation?

– Brandstationen i Roskilde kan noget med de sårbare unge uden uddannelse og job, som ikke ret mange andre kan. Kombineret med en dygtig projektleder har brandstationen været en ideel ramme for de 25 unge mellem 18-25 år. Det har givet dem et skub væk fra kontanthjælpen og over til at få fodfæste på arbejdsmarkedet eller begynde på en uddannelse, siger seniorkonsulent Helle Nielsen fra CFBU.

De unge ”ildfugle” bliver bl.a. udsat for en række fysiske strabadser, som svedeture i saunaen og en over 20 km lang vandretur midt om vinteren. Der prustes og stønnes, og man bakker op om hinanden. Det er hårdt, flere når deres yderste grænse i det kolde vejr, mens projektleder Kenneth taler med dem om, hvad de egentlig vil her i livet. De unge får mere tillid, bedre netværk, og respekt. Det giver resultater: Syv deltagere er begyndt på uddannelse og to er kommet i beskæftigelse ud af i alt 25 unge.

– Jeg ville aldrig nogensinde kunne tage en uddannelse, se mine venner, som jeg gør nu, eller være sammen med min familie på den måde jeg er nu, hvis det ikke var for Team Ildfugle. Der er rigtig mange ting, som de har hjulpet mig med. Peter, deltager i Team Ildfugle.

27 procent af alle 25 årige fra udsatte boligområder har hverken afsluttet en uddannelse eller er i beskæftigelse – på landsplan er tallet 13 procent. Fremgangsmåden i Team Ildfugle kan derfor med fordel overføres til andre steder i Danmark, og særligt til landets udsatte boligområder.

En frisk analyse fra KORA og Rockwoolfonden viser, at unge på kontant- og uddannelseshjælp, der hverken er i gang med uddannelse eller er i beskæftigelse, hvert år koster Roskilde Kommune 91.400 kr. pr. ung pr. år. Ligesom med de unge Ildfugle er der tale om unge, der ofte har komplekse sociale, personlige eller psykiske problemer, der fastholder dem i ledighed. KORA’s analyse peger dermed på, at der er et stort økonomisk potentiale for kommunerne ved at få flere udsatte unge ledige i uddannelse eller job, bl.a. i relation til forsørgelsesydelser og den aktive beskæftigelsesindsats.

– Stort set alle, som har været med på kurset, er gået herfra med en øget selvtillid, et øget selvværd, hvor de har sagt: Jeg føler mig mere parat til at tage nogle beslutninger og gøre noget godt for mig selv. Kenneth Johansen, projektleder i Team Ildfugle.

FAKTA:

Om undersøgelsen:

Evalueringen er blevet til på baggrund af de første fire hold på Team Ildfugle, som blev afholdt i perioden 2015 til marts 2016. CFBU har bl.a. interviewet de unge, projektlederen, kommunen og boligselskabet, lavet observationsstudier og statistisk analyseret de unges udvikling.

Resultater: Deltagerne opnår

  • Bedre sociale relationer og samarbejdsevner
  • Større selvtillid og tro på sig selv
  • Forbedret sundhed, overskud og glæde
  • Nye faglige færdigheder

 

Anbefalinger, hvis man overvejer at lave en lignende indsats:

  • Visiter den rigtige målgruppe
  • Samarbejd med boligsociale medarbejdere
  • Gennemfør indsatsen på en arbejdsplads
  • Byg tilgangen på åbenhed
  • Skab rum for samvær og fællesskab
  • Fokuser på praksisnære og udfordrende aktiviteter
  • Følg op og lav uddannelsesplaner

 DOWNLOAD RAPPORT 

SE FILMEN “ILDFUGLE”

Se seneste nyheder