Hjem / Nyheder / MENTORER HJÆLPER LANGTIDSLEDIGE TILBAGE PÅ SPORET
nyheder
24. marts 2015

MENTORER HJÆLPER LANGTIDSLEDIGE TILBAGE PÅ SPORET

Ny rapport fra CFBU kortlægger mentorindsatserne i 26 boligområder og peger på gode erfaringer, som kan udbredes til andre boligområder.

Danmarks udsatte boligområder har fortsat store udfordringer med beskæftigelsen. Det viser en ny opgørelse fra Center for Boligsocial Udvikling (CFBU) over de seneste ti års udvikling i antallet af langtidsledige. 17 % af beboerne i udsatte boligområder var i 2013 langtidsledige mod 8 % af alle danskere. Men der er håb forude – mentorer er en vigtig del af vejen frem:

– Vores undersøgelse viser, at mentorerne i de boligsociale helhedsplaner kan være med til at løfte opgaven overfor udsatte ledige. Helhedsplanerne har ofte et godt og tillidsfuldt forhold til de langtidsledige beboere, og det giver gode forudsætninger for at hjælpe dem til at komme tættere på arbejdsmarkedet. Her kan en personlig mentor være med til at bringe borgeren ud af passivitet og isolation, og med sin støtte hjælpe ham/hende til f.eks. at holde fast i den kommunale jobtræning, siger Mette F. Madsen, konsulent i CFBU.

En stor del af de ledige i udsatte boligområder er så langt fra arbejdsmarkedet, at de ikke er klar til hverken job eller aktiv deltagelse i den ordinære beskæftigelsesindsats. Her kan en personlig mentor være med til at løse de personlige problemer, der står i vejen for den ledige, som f.eks. manglende selvtillid, problemer i familien eller med misbrug. Mentorer mødes på fast basis med den ledige og opbygger et personligt og tillidsfuldt forhold, der gør det muligt at rokke ved langvarige og komplekse problemer.

CFBU’s undersøgelse har kortlagt mentorindsatserne i 26 boligområder, og fremhæver især indsatserne i Brønderslev og i Bispehaven som gode koncepter, som kan udbredes til andre boligområder. Her har man kombineret mentorindsatserne med praktikforløb og etableret et tæt samarbejde med det kommunale jobcenter. Aftalen er, at jobcentret visiterer borgere til praktikforløb i helhedsplanen, hvor de matches med en boligsocial medarbejder, der fungerer som mentor. Da mentorforløbet er koblet sammen med praktik, er der mulighed for at udbygge selvtillid og afprøve praktikanternes evner gennem konkrete arbejdsopgaver såvel i praktik eller få sig en omgangsform og indgå socialt på en arbejdsplads.

CFBU’s rapport kommer med en række anbefalinger til mentorindsatser for udsatte ledige. Det anbefales bl.a. at sikre et godt personligt match mellem mentoren og den ledige, fordi den gode kemi mellem den ledige og mentoren er essentiel for at skabe resultater. En anden anbefaling er at bruge det liv og de aktiviteter, der er i beboerhuset til at styrke mentees sociale selvværd og kompetencer.

– De ledige, jeg har haft med at gøre, der har jeg kunnet se en stor forskel fra første gang de er her, og så efter et halvt år, så er der sket en kolossal udvikling, siger Jan Nielsen, virksomhedskonsulent i Brønderslev Kommune.

 LÆS MERE OG DOWNLOAD RAPPORTEN

Se seneste nyheder