Hjem / Nyheder / INTERVIEW: VEJEN TIL DE UNGE GÅR GENNEM FORENINGSLIVET
nyheder
26. oktober 2022

INTERVIEW: VEJEN TIL DE UNGE GÅR GENNEM FORENINGSLIVET

Valg 1. november: Vi har talt med familiemedarbejder Ilham Mohamed fra Yggdrasill, det boligsociale hus i Gellerup og Toveshøj, om det kommende valg, demokrati og medborgerskab og om hvordan man kan inspirere beboere, herunder unge til at deltage og stemme ved valget 1. november. Ilham er i bydelsmødregruppen 8220, hvor der i området er 130 bydelsmødre, hvoraf 35 står i spidsen for mødeaktiviteter og initiativer.

Hvordan inspirerer I beboerne til at stemme til det kommende Folketingsvalg?

– Vi har virkelig travlt med valg og valgforberedelser, vi taler rigtig meget om demokrati og medborgerskab med beboerne, især i bydelsmødreregi. Vi holder valg-arrangementer, og vi startede op sidste år op til kommunalvalget. Vi talte med dem [de unge] om valg, valgkort, og opfordrede dem til at stemme, fordi det er vigtigt at være en del af samfundet på den måde.

– Sidste år gjorde vi meget for at invitere beboere og politikere op til kommunalvalget med opfordringen:  “Nu har du mulighed for at sidde overfor en politiker, som måske skal være med til at lede landet i din kommune, og så har du samtidig mulighed for at stille alle de spørgsmål, som du gerne vil stille”. Det arbejder vi også på her under valget i 2022.
I år kan vi lidt mere i kraft af, at nogle af bydelsmødrenes børn er blevet over 18 år, og dem fokuserer vi på at invitere. Umiddelbart er der er ikke så mange unge herude, som er involveret i politik, så vi prøver at få dem med denne gang, og netop bydelsmødrenes unge – både drenge og piger. De har så mulighed for at stille de spørgsmål, som de går rundt med. afholdes den 24 og 25 oktober, og vi holder det i ”Laden” i Toveshøj. Vi vil gerne ramme aldersgruppen fra 15 år op til 25-30 år.

Hvordan inspirerer I dem til at stemme?

– Vi understreger overfor dem [de unge], at det er vigtigt for os alle sammen at bruge vores demokratiske rettigheder. Er man utilfreds, så kan man vise sin utilfredshed via stemmesedlen. Er du ikke enig, kan du bare stemme blankt, det er også en del af demokratiet. På den måde inspirerer vi hinanden.

Hvad med de unge, hvordan får I dem til at stemme?

– Vi mødes med dem [de unge], og diskuterer med dem. Jeg arbejder også som frivillig i en forening, ”Familienetværk”, som jeg har været formand for i 10 år, hvor vi også har unge med i kredsen. Kan man nå dem i foreningslivet, så får man dem tæt ind på livet.
Jeg taler naturligvis politik med dem, og hvad de går og tænker på: nogle af dem er meget åbne overfor politik, og diskuterer på livet løs om holdninger, herunder kritik af indvandrere. Mange af dem er nu 25, og vi er vokset op med dem, og de har faktisk alle sammen en videregående uddannelse. De er velfungerende, og vi har brugt en masse tid på dem i forhold til aktiviteter, og brugt tid på dem i foreningslivet. Det giver også en vis respekt i forhold til os ældre. Vi har dog en udfordring i forhold til dem, som ikke er danske statsborgere, og som ikke kan stemme. Dem er der flere af, det er lidt af et dilemma for os.

– Jeg vil rigtig gerne fokusere på de unge og netop at de stemmer. Det handler om deres fremtid, de kan ændre al den dårlige retorik, der er mellem politikere. De kan gå frem og involvere sig i politik, og vise, at de er også en del af samfundet, og ikke er usynlige.

Se seneste nyheder