Hjem / Nyheder / FRIVILLIGE STEMMER PÅ FOLKEMØDET
nyheder
28. juni 2016

FRIVILLIGE STEMMER PÅ FOLKEMØDET

CFBU var sandelig også med på det velbesøgte Folkemøde på Bornholm. 

Lørdag eftermiddag var centerleder fra CFBU, Birgitte Mazanti, ordstyrer i en velbesøgt debat hos Realdania med temaet ”Kan vi vække ghettoens ildsjæle”?

Rammen var en åben container ved Kampeløkken havn under overskriften: Hvordan skaber man de bedste rammer for frivillighed og engagement i de udsatte boligområder med fokus på iværksætteri, muligheder, udfordringer og frivilligheden som ressource. I panelet var foruden Birgitte, direktør Maria Kavita Nielsen, programchef Mind Your Own Business (MYOB) – en organisation for drenge 13-17 år, fra udsatte boligområder m bl.a. fokus på iværksætteri, og Sheraz Mudassar fra Be Nice, en mikrovirksomhed under MYOB. Be Nice består af 11 drenge fra Tingbjerg, som har startet et firma, der producerer og designer T-shirts og kasketter m budskaber mod mobning. De har været i gang i omkring fire år. Her er et par uddrag fra debatten:

Maria Kavita Nielsen, Mind your own Business:

– Vi laver en forebyggende indsats og supplement til det fritidsliv, som drengene ellers har. At få styrket deres faglige kompetencer og deres sociale relationer, så de får et bredere perspektiv på uddannelsesmuligheder og det danske arbejdsmarked. Vi har været i gang i 6 år og fået over 300 drenge igennem og startet 29 mikrovirksomheder. Det er virksomheder, som producerer alt fra smykker, T-shirts, fodboldturneringer, og Nørrebroløb, og det giver drengene en mulighed for at se, hvad er det der er interessant – hvad er det de brænder for? Man kan se den stolthed, som de får ved, at man giver dem ansvaret og tror på, at det kan lade sig gøre.

Birgitte Mazanti:

– Da I fik denne her idé, Sheraz, var det så fordi Maria var ude med idéen eller var det fordi det var noget som I selv gik og tænkte over.? At ville gøre noget generelt sammen eller noget som I syntes der var behov for. Startenergien – hvor kom den fra?

Sheraz Mudassar, Be Nice:

– Jeg startede for 3-4 år siden. Nogle af os har oplevet mobning, og derfor ville vi gerne komme mobning til livs i samfundet, og derfor har vi i Be Nice lavet budskaber, som kommer ud gennem vores T-shirts mod mobning.

Maria:

– Vi kommer ud i boligområderne, og her er nogle drenge som har nogle ressourcer, som skal i spil I stedet for at sige, at de er et problem i samfundet. Det tror jeg ikke at mennesker vokser af. Der er nogle kræfter i de boligområder, som skal i spil. Samfundet har brug for dem. Iværksætteri er med til at give dem noget ansvar. Der er en rød tråd i det – fra ide, handling og til alle de processer de skal igennem. Det er livsbekræftende at se, hvordan drengene starter med ideer, og som Sheraz siger – det er rigtigt svært i starten, når skal ud i samfundet, finde sponsorer og gøre den indsats, at ens virksomhed bliver interessant for andre. Mikrovirksomhederne handler generelt alle sammen om at få en stemme ind i den offentlige debat. Budskabet har været at sige, at vores boligområde er ikke bare en ghetto, hvor der kun er problemer, men at der er rigtig rigtig mange som vil være en del af det store majoritetssamfund. At der er nogle unge mennesker, nogle kræfter derude, som også kæmper hver eneste dag for at vise at de vil også det her samfund noget. Det synes jeg drengene får frem enten ved deres T-shirts eller kasketter eller ved at lave et motionsløb på Nørrebro og invitere folk ind i byen og løbe.

Birgitte:

– Sheraz, hvad tager du med dig efter forløbet, hvad overraskede dig?

Sheraz:

– Jeg er gået i en anden retning, før gik det mere mod jura og advokat, men nu er jeg er blevet mere tiltrukket af business og iværksætteri, og har masser værktøjer til det – henover forløbet og efter forløbet. Jeg har fået en masse erfaring.

Birgitte:

– Det, der finder vej i de udsatte boligområder, er nogle ting som jeg tænker vi skal blive meget bedre til – både som fagfolk – og vi som et videnscenter også skal være gode til. At konkret kunne gå ud og undersøge, det her med, hvordan får vi civilsamfundet inddraget meget mere i de udsatte områder, det bliver på fagsprog kaldt brobygning, det er nogle af de ting som jeg godt kan savne lidt i nogle af de udsatte områder – at man kigger lidt mere ’ud’ og får fat i de forskellige aktører og institutioner uden for boligområderne. Og så kan vi helt sikkert blive meget bedre til at se og støtte de gode kræfter, der er i det udsatte boligområder.

Knap 100.000 gæster har i løbet af Folkemødet 2016 været i Allinge for at deltage i politikfestivalen, der i år husede knap 3000 events. Lørdag slog festivalen alle rekorder, da 40.000 lagde vejen forbi Allinge.

Se seneste nyheder