Hjem / Nyheder / “DU FÅR IKKE NOGET SOM HELST UD AF AT PAKKE DIG SELV IND I BOBLEPLAST”
nyheder
10. maj 2017

“DU FÅR IKKE NOGET SOM HELST UD AF AT PAKKE DIG SELV IND I BOBLEPLAST”

Robusthedskurset UP2U (Up to you) har på kort tid skabt markante resultater for unge uden uddannelse. Et eksempel på dette er Emilie, som man kan læse et portræt af i rapporten “Robuste unge”. Her fortæller hun om sin udvikling og hvordan UU-vejlederen Helle (som står bag UP2U kurset) hjalp hende på rette spor.

Det hele kulminerer, da Emilie bliver smidt ud hjemmefra af sin mor. Hun er 16 år og får hurtigt for meget fravær, så der går ikke længe, før hun også bliver smidt ud af 10. klasse. Hun genoptager kontakten til sin far. ”Han kom og hentede mig med det samme, men han kunne kun tilbyde mig et måltid mad og et sted at sove natten over.” De får talt om det, og Emilie får lov til at blive boende de næste måneder.

JEG BEHØVER IKKE VÆRE BANGE
Emilie kontakter selv UU for at komme i gang igen. Hun vil gerne gøre 10. klasse færdig og derefter på HF. På det personlige plan er hun dog ikke klar, så i stedet bliver hun tilbudt UP2U.

”Jeg har altid været sådan en, der ikke har lukket folk ind, og som har haft det bedst med at være alene.” På UP2U møder Emilie voksne, der ikke dømmer hende, og hvor der er plads til hende, som hun er. ”Jeg kunne fortælle ting uden at blive dømt. Jeg har altid været vant til, at min mor har dømt mig og skældt mig ud.”

Kurset hjælper hende til at turde åbne sig og fatte tillid til vejlederne. ”Det vigtigste, jeg tager med mig, er, at der er en person, der har accepteret mig og været så glad for mig, selvom jeg var, som jeg var. Det var måden, hun (underviseren Helle, red.) tog det på, at hun ikke dømte mig, så jeg fandt ud af, at man kan godt sige ting til folk, uden at de sidder og dømmer en for det, man har gjort.”

”Det, jeg tager med videre, er nok, at jeg ikke behøver at være bange for at prøve noget nyt. At man behøver ikke at lukke sig selv inde i en kasse, for ikke at blive ked af det. At man bare skal gøre det. Man lærer, at du ikke får noget som helst ud af at pakke dig selv inde i bobleplast. Så har jeg lært, at jeg måske skulle være lidt mere åben og lukke folk lidt mere ind. Jeg åbnede mig rigtig hurtigt over for Helle. Der var noget ved hende, der gjorde, at jeg følte mig helt vildt tryg.”

MIN HALS SNØREDE SIG SAMMEN, MEN JEG GJORDE DET
Et besøg på musiklinjen på produktionsskolen i Korsør gør stort indtryk på Emilie. Forud for besøget har Emilie fortalt, at hun godt kan lide at synge, når hun er alene.

”Så sagde Helle til mig, at nu skulle jeg altså bare op på den scene der. Jeg blev ved med at sige til hende, at det havde jeg bare ikke lyst til, men hun sagde til mig, at så kunne jeg jo bare stå omme bag en højtaler, så var der jo ikke nogen, der kunne se mig.” På den måde ender Emilie med at stå alene på en scene og synge. ”Det var rart, da jeg havde gjort det … jeg stod og var skide nervøs og følte, at min hals snørede sig sammen, men det var rigtig fedt, at hun bare pressede mig ud i det.”

Når Emilie tænker tilbage på kurset, er det situationer som denne, der står særligt klart for hende. I løbet af de uger, kurset varer, får hun rykket sine grænser og oplever, at hun tør mere, end hun egentlig tror. Oplevelser som disse er nogle af de små succeser, der har ændret hendes syn på sig selv og givet hende større mod på at tackle nye udfordringer.

”Vi skulle finde ud af, hvor vores grænser lå, og finde ud af, at vi godt kunne rykke dem. Jeg har brugt det rigtig meget efterfølgende, fx nu her, hvor jeg er startet på HF, så har jeg sagt til mig selv, at det kan godt være, at det er nyt det her, men det er bare at springe ud i det og prøve at se, hvad der sker.”

JEG ER BLEVET MERE VOKSEN
Selvom det er to år siden, hun har deltaget i UP2U, har hun stadigvæk erfaringerne med sig. Emilie har lært at tage bedre hånd om sig selv, hvilket i kombination med, at der er kommet mere ro på hjemmefronten, har gjort, at hun kunne fokusere på sit studie og på sin fremtid. ”For tre år siden havde jeg ikke set mig selv her i dag. Der troede jeg stadig, at jeg ville ryge hash og være ude at feste.”

Hendes hverdag ser anderledes ud i dag, hvor hun går på HF og bliver student til sommer. ”En gang imellem husker jeg på de gode råd fra Helle. Jeg skal tænke på, hvad der er smartest for mig. Ikke hvad der er smartest for alle andre.”

 LÆS MERE OG DOWNLOAD RAPPORT

Se seneste nyheder