Hjem / Nyheder / DET NYE BOLIGSOCIALE DANMARKSKORT
nyheder
17. maj 2016

DET NYE BOLIGSOCIALE DANMARKSKORT

Konsulent Mette Fabricius Madsen fortæller her om det nye boligsociale Danmarkskort, som offentliggøres i dag. Forstå hvordan det digitale kort kan hjælpe dig til at samle og forbedre overblikket over det boligsociale felt.

Hvad er formålet med det nye Boligsociale Danmarkskort?

– Hovedformålet med kortet er at skabe en fælles portal for det boligsociale felt til vidensdeling, sparring, netværk og inspiration. Det er et forsøg på at skabe et samlet overblik over det boligsociale felt, hvor man blandt andet kan finde kontaktoplysninger på hinanden –en funktion der har været stor efterspørgsel på.

Hvad indeholder det nye kort?

– Kortet indeholder en oversigt over boligsociale indsatser i hele Danmark, som er støttet af Landsbyggefonden. Der er mange cases med på kortet, hvor man kan læse mere om konkrete boligsociale projekter og igangværende aktiviteter. Lige nu finder man 88 helhedsplaner på kortet, og så kan man også se hvor i landet der arbejdes med hvilke indsatser og emner. Emnerne kan eksempelvis være tryghed, kriminalitet, familieindsatser, sundhedsindsatser etc.

Hvordan adskiller det nye kort sig fra det gamle?

– Vi har nu – i modsætning til det tidligere kort – valgt at inddrage kommunale boligsociale strategier og dokumenter på kortet. Så kortet er lavet i et samarbejde mellem KL, Boligsocialnet og CFBU. Vi har valgt at tage områdefornyelserne med på det nye kort, fordi de arbejder områdebaseret, ligesom de boligsociale indsatser, og der er rigtig mange faglige og metodemæssige paralleller mellem det boligsociale arbejde og områdefornyelsen. Man kan finde områdefornyelserne på kortet under ”Kommuner”.

Hvem er kortets målgruppe?

– Vi forestiller os først og fremmest at kortet skal bruges af praktikerne i det boligsociale felt. Det kan være svært at finde igangværende boligsociale projekter, fordi de er forankret i forskellige boligorganisationer – men det kan man nu. Med det opdaterede kort er det blevet nemmere at finde ud af hvilke projekter der arbejdes med i ens nærområde, andres erfaringer og hvem der arbejder med eksempelvis kriminalitetsforebyggende indsatser.

Så kortet er i høj grad tiltænkt projektlederne, som er ude i felten. Mangler man for eksempel viden om lektiecaféer, kan man med søgefunktionen finde frem til hvordan man laver en lektiecafe i boligsocialt regi. Hos Landsbyggefonden er der 49 overordnede aktivitetstyper, herunder boligsociale lektiecaféer, og på kortet kan man bruge filterfunktionen til at søge mere specifikt på f.eks. lektiecaféer og finde ud af, hvor i landet de findes.

Hvordan skal kortet bruges fremover?

– Kortet består af tre overordnede indholdstyper: For det første kan man få et overblik over alle igangværende helhedsplaner. Det kan bruges til at finde kontaktoplysninger på relevante sparringspartnere og kommunale koordinatorer af projektledere og sekretariatsledere og andre inden for det boligsociale felt.

For det andet kan kortet også bruges til at søge inspiration efter konkrete hands-on erfaringer eller profilere egne succesfulde boligsociale projekter. Har man gang i et inspirerende projekt eller gode erfaringer kan man kontakte CFBU eller Boligsocialnet – så sørger vi for at informationen kommer på kortet.

Den tredje anvendelsesmulighed er den kommunale indgang. KL har bidraget med en komplet liste op over alle boligsociale koordinatorer, som man kan finde kontaktoplysninger på. Typisk sidder de boligsociale koordinatorer ikke på et boligsocialt kontor i kommunen, så det kan være et reelt problem at finde frem til dem. Så her er der simpelthen en komplet liste over alle kontaktpersoner, som er relevante i alle kommuner.

Med den nye pulje, der er meldt ud for 2015–18, er der i højere grad lagt op til at kommunerne og helhedsplanerne skal lave samarbejdsaftaler og delaftaler sammen. Kortet kan på den måde inspirere til et styrket samarbejde mellem det boligsociale felt og kommunerne.

Hvem kan brugerne kontakte, hvis de har spørgsmål, ny data og cases til kortet?

– Har du input til kortet kan du til hver en tid kontakte CFBU eller Boligsocialnet.

 

———————————————————————————————-

 

Har du gode erfaringer med et boligsocialt projekt, og ønsker du at få en case på kortet, er du meget velkommen til at kontakte Jane Østgaard Sørensen fra Boligsocialnet på e-mail jos@bl.dk eller telefon 87 33 10 69. Har du spørgsmål og eller input til det Boligsociale Danmarkskort? Kontakt Stephanie Bernth Ahrenkiel på e-mail sah@cfbu.dk eller telefon 92 92 57 32.

 PRØV DET BOLIGSOCIALE DANMARKSKORT

Se seneste nyheder