Hjem / Nyheder / BRANDKADETTER I ROSKILDE: ”VI LÆRER AT REDDE LIV, DET ER DA VIGTIGT”
nyheder
3. maj 2023

BRANDKADETTER I ROSKILDE: ”VI LÆRER AT REDDE LIV, DET ER DA VIGTIGT”

I anledning af udgivelsen af CFBU’s Inspirations- Videnskatalog, bringer vi en kort aktuel reportage fra april om brandkadetter, som er en del af det nye katalog: 

 

Brandkadetter er et rollemodelprojekt, hvor unge fra udsatte boligområder uddannes til brandkadetter og får indsigt i brandmændenes arbejdsdag med regler, disciplin, tillid og fællesskab som bærende værdier. Gennem uddannelsen tilegner de unge sig faglige kompetencer, som de kan bruge videre i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet.

 

Ildspåsættelser i containere, chikane mod brandmænd, ambulancefolk og politi. Det er nogle af de udfordringer, som beboere og boligforeninger har kæmpet med i flere udsatte boligområder. Konfrontationerne med indsatspersonalet blev startskuddet for det nytænkende rollemodelprojekt ”Projekt Brandkadet”, helt tilbage i 2009.


Projektet og ideen har vundet fodfæste med gode resultater rundt omkring i kommuner i Danmark, og er stadig aktuelt. Vi har besøgt en brandstation i Roskilde her i april, hvor 11 kadetter er i gang med forskellige teoriøvelser:

Det er sen eftermiddag, en gruppe veloplagte unge mennesker i alderen 13-17 år, har frivilligt indfundet sig til brandstationens brandkadet-uddannelse her på en kølig forårsdag. Stemningen er god, der bliver leget med bold i gymnastikhallen, man driller hinanden kærligt, inden der stilles op i række foran brandstationens tre brandkadetinstruktører. Alle er iført stationens brandkadettøj med kors, bånd og stjerner på, og der gives hånd til instruktørerne. Sessionen, i dag teori, ledes af den tidligere brandkadet Emma Lenler på 15 år, assisteret af en brandmester og en brandmand, der holder styr på de 11 unge. Lidt væk fra de unge sidder projektets ”grand old man”, Kenneth Johansen, beredskabsmester, som har kørt 16 hold igennem uddannelsen, som tager et år. Han siger:

– Der er megen fysisk træning: hvad vil det sige at gå til håndbold?, fodbold? etc. Så har vi aktiviteter som rappelling, springe i vandet fra skib, blive lukket ud i en skov og skulle sove i shelter. Vi prøver at ramme hele paletten i forhold til fobier, som man kan have, og prøver at lære de unge trække vejret og se, hvordan kan de kan blive stærke i de fora, så det bliver rart for dem, selvom de ikke elsker det. Så kan de få en anden positiv viden om dem selv på den måde.
– Jeg er stolt over alt vi har haft et projekt, som har kørt over så mange år. Det er et projekt, som følger med tiden i forhold til de målgrupper af unge som dukker op. Pudsigt nok forsvinder den politiske bevågenhed, når et projekt lykkes som dette, men med omkring 79 procent af de unge, får vi tilbagemeldinger fra forældrene, at de unge omgås bedre og trives bedre i skolen, og i det private liv.
Projektet kan noget med at være praktisk, få fat i de unges opmærksomhed, og få dem til at finde sin egen plads og vej til det, der kan være svært til hverdag.
For mig er det en stor fest hver gang vi har en dimission: De unge er gået en rejse fra A-til Å, og man kan se stoltheden fra dag et, hvor de står og ikke kan give hånd, til de står og holder tale for deres forældre og politikere den sidste dag. Der er de personlige sejre undervejs – små som store – som kan være svære at sætte ord på, det er bare fantastisk at se og opleve.

 

Efter eleverne har været gennem en session, hvor de skal lære at binde knob, samles de nu i en anden bygning, hvor modelbiler af ambulancer, politi og brandbiler skal give dem en forståelse for skadestedets opbygning, og hvem arbejder hvor, og under hvilke konditioner. Der diskuteres ivrigt, og rokeres rundt på bilerne, og instruktør Emma, giver positiv feedback på opstillingerne. Men hvad synes de unge om selve forløbet på uddannelsen?

– Jeg synes det er rigtig sjovt. Man får lov til at prøve mange grænser af, og så er der et godt fællesskab. Udover alt det med bål og brand, lærer vi at være sociale, og være en del af et fællesskab, siger Lucas Lindhardt,

Daniel Grundsøe, supplerer: Det er nogle af de sejeste ting jeg har prøvet indtil videre i mit liv, jeg har fx ikke prøvet at holde en rigtig brandslukker før, det er meget sjovt. Her i kurset lærer vi at tro lidt mere på os selv, blive bedre til at tale til folk – altså generelt bare at formidle bedre.

 

Efter øvelsen er der frikvarter, der bliver drukket juice og spist müslibars, en enkelt deler småkager ud, da hun har lige har haft fødselsdag.

 

Beredskabsdirektøren i Roskilde Brandvæsen, Lars Robetjé, har kigget med under de indledende øvelser:
– Det her projekt har være med til at skabe en større sikkerhed og tryghed ude i de lokale samfund, og Boligsselskabet Sjælland udtaler selv, at de har sparet 5 mio. kr. gennem projektet vedr. fx mindre hærværk og ildspåsættelser. Udover at skabe sikkerhed og tryghed, så får vi også en række ambassadører, som er med til at komme med gode råd ude i samfundet så som: ”pas nu på, lad nu være med dét etc.”, og det er er samlet set en stor samfundsgevinst.

Se seneste nyheder