Hjem / Nyheder / BOLIGOMRÅDET NØJSOMHED HAR FUNDET PÅ NYE GREB TIL BEBOERKONTAKTEN
nyheder
30. juni 2020

BOLIGOMRÅDET NØJSOMHED HAR FUNDET PÅ NYE GREB TIL BEBOERKONTAKTEN

I Helsingør har man under og i kølvandet på coronakrisen fundet på to tiltag, der bringer de unge og ældre borgere tættere på hinanden: ’Borgerhjælp’ og ’indkøbspatruljen’. Samer Zaazou, klubleder i Nøjsomhed og Vapnagaard, og Mehmet Emin Kizigin på 16 år, fortæller her om initiativerne.

I har taget to nye initiativer i brug her i Nøjsomhed, hvad går de ud på?

– Det ene initiativ har været startet før coronaudbruddet. Det er noget vi kalder borgerhjælp, hvor de unge kan komme ud og assistere de ældre og svagere beboere i lokalområdet, som har behov for hjælp til fx at smide noget ud eller at få båret nogle ting op i lejligheden. Det initiativ har kørt i et stykke tid nu. Vi lukkede jo klubberne ned, og måtte finde en måde at aktivere de unge med nogle fornuftige aktiviteter, og det her har fungeret exceptionelt.

– I forbindelse med coronaen har vi så videreudviklet på det første initiativ. Vi har rigtig mange ældre beboere her i området, og de havde svært ved at få handlet ind pga. frygten for smitte. Så vi oprettede ’indkøbspatruljen’, og det går ganske simpelt ud på, at vi får henvendelser fra borgere, som har behov for hjælp til indkøb. Vi modtager en indkøbsliste og nogle penge, og så sender vi nogle raske drenge og piger ud for at hjælpe de ældre med indkøbet. De unge er selvfølgelig toptrænede i at spritte af, tage handsker på og mindske risikoen for smitte mest muligt.

Fortsætter begge initiativer?

– Borgerhjælp fortsætter indtil der ikke er nogen, der henvender sig længere. Indkøbspatruljen fortsætter så længe vi har de her omstændigheder med corona. Og jo, ved nærmere eftertanke kan det også ske, at indkøbspatruljen fortsætter til vi ikke får flere henvendelser.

Hvad er det at de her initiativer kan, bortset fra det med at hjælpe beboerne?

– Der er forskellige vinkler: For den unge er det jo dejligt at kunne være til nytte og at kunne yde hjælp og gavne lokalsamfundet. For de ældre beboere er det også rigtig godt, men noget af det vigtigste er måske mødet mellem mennesker. Fordomme bliver nedbrudt på begge sider, når fru Hansen bestiller en ung fra indkøbspatruljen, der kommer op, og får handlet ind til hende. Så møder Mehmet hende om aftenen i området, og så er hun ikke længere så skræmt. Hun kan sætte ansigt på ham, og sige ”Hej Mehmet”, selvom der måske står tre-fire unge, som ofte kan være utryghedsskabende for de ældre beboere. Så initiativerne er med til at skabe møder mellem mennesker. Mehmet får også mødt de ældre damer med ’blåt hår’, de kommer til at lære hinanden at kende og på den måde får vi et dejligere boligområde.

Hvor mange unge har været med indtil nu?

– I borgerhjælp er der lige nu fire drenge og to piger tilknyttet i alderen 13-17 år. Flere og flere beboere har benyttet sig af tilbuddet og de bliver meget overraskede over, at det er gratis. Og det ender alligevel som regel med, at den unge får en skilling som belønning. Behovet for borgerhjælp har været større end for indkøbspatruljen. Det skyldes til dels, at en del gamle mennesker skal flytte fra Nøjsomhed, da det er kommet på ghettolisten, og de har ikke mulighed for at smide deres gamle møbler ud selv.

Hvilke opgaver kan man få i borgerhjælp?

– Hvis en enlig mor skal have passet sit barn, så har vi babysitning, hvor de unge kan hjælpe til med det. Eller det kan være at gå tur med hunden, hvis man ikke har mulighed for det. Mange gange er det møbler som skal flyttes. Grænsen går ved f.eks. at male hegn. Og mange spørger ind til, hvad de unge kan hjælpe med. Det skal være ting, som beboerne ikke selv kan, og som er essentielle for den daglige tilværelse. Det der med at male hegnet ude i haven, det må du sgu bestille en maler til. De unge skal ikke misbruges, men bruges, hvor de gør gavn og nytte for lokalsamfundet.

Hvad giver det de unge?

– De er jo ansat i de her tiltag, så de tjener penge på det, men samtidig får de også lov til at udfordre sig selv. I starten var de meget generte over at skulle banke på døren hos en vildt fremmed, men det lærer de og kommer ud over stepperne. Det bidrager til at de unge får en bedre og større samfundsforståelse.

Du er med i indkøbspatruljen, Mehmet, hvad giver det dig?

– Jeg føler mig lidt som en vigtig person, der hjælper de ældre. Vi er ikke bare nogle små børn, som løber rundt og leger. Jeg får en god følelse, hver gang jeg går op og hjælper en, som har behov for det. Og jeg møder flere gange nogle af dem, som jeg har hjulpet, som hilser på os og spørger til, hvad vi render og laver. Det er ret sjovt. Jeg har været med siden corona startede, og jeg fortsætter gerne i borgerhjælp. Mange af de unge, som arbejder der, kommer også i den lokale klub, og de er mine venner. Jeg synes også, at vi får en rolle i samfundet gennem det arbejde.

 SE FILM OM INDKØBSPATRULJEN I NØJSOMHED OG VAPNAGAARD, HELSINGØR

Se seneste nyheder